Update COVID-19 (Coronavirus)

Update Belgian Cycling Corona

UPDATE 03.04.2020 (14h00)

De Interfederale Coördinatiecel van Belgian Cycling, FCWB en Cycling Vlaanderen schorst alle wielerwedstrijden in ons land tot nader order op tot en met 1 juni 2020. Deze maatregel is een logisch verlengstuk van een gelijkaardige beslissing die de UCI eerder nam. De beslissing geldt voor alle competities in België op de internationale, nationale en regionale kalender, voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines. Dit besluit heeft te maken met de maatregelen rond het Covid 19-virus in ons land.

De verlenging van het opschorten van alle wielerwedstrijden heeft onder meer ook gevolgen voor een aantal Belgische kampioenschappen. Zo vinden de kampioenschappen MTB Enduro (Aywaille, 9 mei), Trial (Malmedy, 16 mei) en Juniores Wegwielrennen (Middelkerke, 24 mei) niet plaats. Met de organisatoren werd contact opgenomen om een nieuwe datum voor die kampioenschappen vast te leggen.

Door het schrappen van de provinciale kampioenschappen in mei werd ook besloten om in 2020 geen provinciale en regionale titels van de zomercompetities uit te reiken. Deze maatregel geldt in Vlaanderen voor alle disciplines en in alle categorieën. Een beslissing die iedereen op gelijke voet behandelt en die tevens ruimte creëert op de kalender.

Meerdere organisatoren gaan ondertussen op zoek naar een nieuwe datum voor hun eerder afgelaste wedstrijden. Voor de nationale en internationale competities is het wachten op de beslissingen van de UCI. De kalender blijft in elk geval open tot 2 november. Het einde van de regionale kalender blijft behouden op 11 oktober voor de U15-renners, op 31 oktober voor de andere categorieën.

Tot en met 1 juni worden ook alle recreatieve organisaties geschrapt. Worden ook geannuleerd: alle activiteiten van de nationale en regionale ploegen (testen, groepstrainingen, stages, wedstrijden) in alle disciplines en alle categorieën.

De promotie activiteiten van Cycling Vlaanderen in de scholen in het kader van Kidz on Wheelz worden afgelast voor het huidige schooljaar.

Aan de renners en recreatieve fietsers wordt gevraagd om de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad op te volgen en strikt na te leven.

In deze uiterst moeilijke periode wordt het interfederaal overleg verder gezet om, indien nodig, de maatregelen aan te passen aan de evolutie van de situatie, met de algemene gezondheid en het belang van de wielersport voor ogen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als gevolg van de maatregelen die uitgevaardigd werden door de Nationale Veiligheidsraad besloten Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB, om tot 3 april volgende activiteiten te schrappen:

- Alle wielerwedstrijden in België op de internationale, nationale en regionale kalender voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines
- Alle recreatieve activiteiten
- Alle groepstrainingen en promotie-acties
- De verplichte gezondheidssessies voor meisjes en jongens junioren

Betreffende het eventueel verplaatsen van wedstrijden op de kalender kan nog geen commentaar gegeven worden, onder meer omdat niemand weet hoelang deze periode zal duren en welke wedstrijden verder nog wereldwijd afgezegd zullen worden.

Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB zullen de betaalde nationale en regionale taksen terugstorten aan de getroffen organisatoren.

De werking van de nationale ploegen (testen, groepstrainingen, wedstrijden) in alle disciplines en alle categorieën wordt eveneens ‘on hold’ gezet. Begin volgende week wordt beslist hoe het verder moet met de geplande stages en wedstrijden die plaatsvinden vanaf de start van de paasvakantie.

Tevens werd besloten om alle geplande commissievergaderingen tot 3 april te schrappen en uit te stellen tot nadere datum.

De wielerfederaties zijn zich ervan bewust dat 3 april mogelijk geen einddatum wordt. Net daarom wordt in nauw contact gebleven met de bevoegde federale instanties, onder meer met het oogmerk klaar te zijn voor een mogelijke verlenging van deze periode.

Voor alle renners, ploegen, clubs en organisatoren is dit een vreemde en moeilijke periode, met implicaties op onder meer vormbehoud, programma en economische belangen. Toch zijn we ervan overtuigd dat deze hindernissen gezamenlijk overwonnen kunnen worden, terwijl wij onze bescheiden bijdrage leveren in de strijd tegen het Coronavirus.

Belgian Cycling

06_KBWB_EXTERN_LOGO_KLEUR

Als dochter van een wereld- en Belgisch kampioen wielrennen zit de wielermicrobe van jongsafaan bij Carina in het bloed. Een microbe die nooit is verdwenen want met haar koersende zoon Frederik werd ze zelf een echte wielermama. Momenteel is ze bij Belgian Cycling, de Belgische wielerfederatie, juridisch adviseur met raadgevende stem toegevoegd aan de het Dagelijks Bestuur en de Raad van Bestuur. Daarnaast is ze ook voorzitter van de commissie vrouwenwielrennen. 

Neem zeker een kijkje op de website van Belgian Cycling voor alle informatie omtrent het Belgische wielrennen.

 

 

Cycling Vlaanderen, afdeling Oost-Vlaanderen

Logo Cycling Vlaanderen afdeling Oost-Vlaanderen

 

In 2019 werd Carina verkozen als voorzitter van Cycling Vlaanderen, afdeling Oost-Vlaanderen. Het is voor Carina een enorme eer om voorzitter te mogen zijn van de afdeling Oost-Vlaanderen omdat Oost-Vlaanderen nog steeds dé wielerprovincie bij uitstek is. Met maar liefst 19.647 aangesloten fietsers en 452 clubs is Oost-Vlaanderen de absolute primus in heel België. Als voorzitster wil ze zich graag inzetten voor een volwaardig en kwalitatief wedstrijdaanbod en dit zowel voor jong en oud, man of vrouw. Daarnaast blijft ze ook inzetten op meer meisjes/vrouwen op de fiets want koers is toch altijd mooier als er vrouwen/meisjes aan de start staan?

Meer informatie over de werking van Cycling Vlaanderen, afdeling Oost-Vlaanderen, kan u hier vinden.